hr-vodic-inspire-innovate

Objavljen je HR vodič “Inspire&Innovate”

Iskustvo kroz razvoj dosadašnjih modernih tvrtki diljem Europe i svijeta je pokazalo da uspjeh tvrtke ovisi o radnom okruženju u kojem svaki član tima može maksimalno izraziti svoje potencijale i biti motiviran da uloži trud u primjenu tih potencijala za dobrobit tvrtke, a samim tim i sebe kao dijela tog kolektiva. Zanimljiva teorija koja se u praksi obično ogleda kroz uspješne timove koji rastu zajedno, i kao pojedinci i kao profesionalci i kao kreativci. Kreiraju svoju stvarnost i budućnost svakodnevno savladavajući eksterne i interne izazove koji dolaze pred njih.

Današnji IT sektor se nalazi u specifičnoj situaciji pri kojoj npr. u BiH, kao državi sa stopom nezaposlenosti višom od 40%, postoji ogromna potražnja za specijaliziranim IT stručnjacima (programeri, software developeri, system administratori, dizajneri…), dok je ponuda vrlo malobrojna. Imaju li tvrtke luksuz graditi kvalitetne timove kao zaokružene cjeline u kojima je bitna i radna atmosfera, odanost core vrijednostima tvrtke, korektnost u radu i sve stavke koje smo spomenuli u prethodnim rečenicama, a koje tvore uspješne tvrtke? Ili omjer ponude i potražnje nameće sužavanje kriterija na održavanje (ispod)prosječnih standarda? Odgovor na to pitanje ne može se zažeti u jednu rečenicu. Odgovor ovisi o srži tvrtke, a od te srži ovisi u krajnjem slučaju i njen budući uspjeh.

Tvrtke koje prepoznaju da njeni članovi, bez obzira na interne uloge u hijerarhiji, mogu uložiti “dodatni kilometar” truda u svom poslu jer vjeruju u to što rade, jer dišu zajedno s kolektivom i jer zajedno idu ka istom cilju, su tvrtke koje kumulativno dobivaju dodatnu “kilometražu” koja im bez sumnje kreira kompetitivnu prednost na tržištu.

Divno je vidjeti da veliki broj današnjih IT tvrtki u Bosni i Hercegovini prepoznaje važnost kreiranja timova koji se sastoje ne samo od iskusnih profesionalaca nego i od kvalitetnih kompletnih ličnosti koje gaje respekt prema timskom radu, kontinuiranom učenju i dobroj komunikaciji. Da bi privukli takve ljude u svoje timove, te tvrtke svjesno kreiraju okruženja gdje takva ponašanja dolaze na plodno tlo.

Stručne edukacije za djelatnike ne završavaju krajem seminara, nego se nastavljaju povratkom educiranih kolega u kolektiv i dijeljenjem naučenih znanja i dojmova. Akumulirano znanje se oplođuje i širi, a cijeli kolektiv postaje jači i stabilniji. Neke od HR praksi koje su pokazale izuzetno pozitivne rezultate smo naveli u publikaciji HR vodič “Inspire&Innovate”, kojeg je nedavno pripremio SPARK u suradnji s partnerima MarketMakers i Vladom Švicarske, a dio teksta koji te prakse opisuje navodimo u nastavku:

“U SPARK-u zaista postoji poseban svijet rada: otvoreni uredi u kojima djelatnici mogu stalno komunicirati i surađivati, iznimna korporativna kultura gdje je sreća radnika na prvom mjestu, a kreativnost i izvrsnost glavne vrijednosti tvrtki. Dostupni su nam i raznorazni zabavni sadržaji: stolni tenis i nogomet, bilijar, PlayStation i Xbox, fliper, trampolin, hoverboard, električni bicikli i slično. Uz to, radno vrijeme je fleksibilno. Svaki zaposlenik ima svoje zadatke, ali sam si organizira kada i koliko će raditi. Testira.li smo ovakav način rada i pokazalo se da su zaposlenici puno produktivniji. Ali pravilo fleksibilnosti, kako to volimo kazati „pravilo nema pravila“, zapravo poručuje da je snaga u timskom radu i povjerenju. Stoga nema potrebe za ograničenjima, a i te kako ima potrebe za otvaranjem mogućnosti stručnjacima u inovativnom pristupu radu i usredotočenom načinu rješavanja problema.

Za uspješnost u radu i napredak svoje zaposlenike nagrađujemo ne samo određenim iznosom na bankovnom računu, nego i raznim team-building aktivnostima. Imamo mjesečne odlaske u kino, tematske zabave, koncerte, predstave, stand-up komedije, šetnje po prirodi, osvajanje okolnih planinskih vrhova, spa vikende, zajednička zimovanja i ljetovanja, roštiljanje i sve ostalo čega se dosjetimo. Zdrav život potičemo natjecanjem u hodanju pa tako imamo svoju fitness ligu u kojoj na tjednoj bazi nagrađujemo osobu koja je imala najveći broj koraka.

Prolazeći kroz svakodnevne izazove našeg posla, svjesni smo činjenice da sve ove privilegije ne bi značile mnogo bez kulture koja konstantno podupire snove i ambicije svakog pojedinog člana tima, cijeneći trud uložen u naše zajedničke ciljeve i ideale.”

Zanimljive HR prakse, uvjete (kreativnog) rada i profesionalnog razvoja u SPARKu i još 10 IT tvrtki (Ministry of Programming, Galileo, NSoft, ICC-Zeda.ba, EMC, DVC Solutions, Mistral Technologies, Networks, Symphony i UNIS Telekom) možete pročitati u spomenutom HR priručniku, a temom menadžmenta ljudskih resursa u IT sektoru ćemo se baviti i u budućim blog postovima na spark.ba stranici!