sparkreators-liga-finale (1)
sparkreators-liga-finale (3)
sparkreators-liga-finale (4)
sparkreators-liga-finale (2)
sparkreators-liga-finale (7)
sparkreators-liga-finale (5)
sparkreators-liga-finale (8)
sparkreators-liga-finale (9)
sparkreators-liga-finale (11)
sparkreators-liga-finale (14)
sparkreators-liga-finale (12)
sparkreators-liga-finale (15)
sparkreators-liga-finale (13)
sparkreators-liga-finale (10)
sparkreators-liga-finale (16)
sparkreators-liga-finale (17)
sparkreators-liga-finale (18)
sparkreators-liga-finale (19)
sparkreators-liga-finale (20)
sparkreators-liga-finale (21)
sparkreators-liga-finale (22)
sparkreators-liga-finale (23)
sparkreators-liga-finale (24)

Dodjela nagrada SPARKreators lige

Došli smo do kraja SPARKreators projekta za ovu školsku godinu. Nakon što smo podijelili 700 mBot robotića u osnovne škole diljem Bosne i Hercegovine, podučili 500 nastavnika koji su svoje znanje prenijeli na učenike, održali fizičko i online kolo SPARKreators lige sa ukupno 1500 direktno uključenih učenika, održali smo i finalnu ceremoniju proglašenja pobjednika 16.6. u prostorijama SPARKa.

Cilj ove lige je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želimo motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja. Zbog budućnosti mladih provodimo jedan ovakav značajan projekt i nadamo se kako ćemo im uspjeti dati najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju.

Natjecanje se odigravalo u 29 regionalnih centara diljem države, a nagrade (laptope i robotiće mBot i Abilix) za pobjednike i domaćine fizičkog kola su osigurali PREMIER kladionica, tvrtka EDITUS i SPARK. Ukupno smo podijelili 89 nagrada, a svi učenici i mentori su dobili certifikat za sudjelovanje. Rezultate možete pogledati na našoj web stranici. No pet najaktivnijih škola SPARKreators lige je dobilo bonus nagradu – poziv na WER Otvoreni kup Hrvatske u Zagrebu koji organizira naš partner IRIM. Glavna nagrada na ovom natjecanju iz robotike će biti putovanje na središnje svjetsko natjecanje u Šangaju. Škole koje su dobile priliku sudjelovati su:

OŠ “Kiseljak” Kiseljak
JU “OŠ Branko Ćopić” – Prijedor
JU “OŠ Suljo Čilić” – Jablanica
“KŠC Sveti Pavao” – Zenica
Treća osnovna škola Ilidža – Ilidža

Od samog početka, transfera znanja i početne donacije koju je IRIM dao SPARKu za pokretanje Lige uvjereni smo kako je SPARK odličan partner za provedbu Lige na području BiH. Bilo mi je osobito drago vidjeti najbolje mentore u SPARKreators ligi i zahvaliti im na entuzijazmu i trudu koji ulažu u edukaciju mladih. U sljedećih nekoliko dana završnice Liga održat će se i u Hrvatskoj i u Srbiji, a u rujnu će IRIM organizirati napredno natjecanje u području edukacijske robotike – WER Croatia Open za sudionike iz sve 3 zemlje.“, rekao je Paolo Zenzerović iz IRIM-a.

Hvala našim partnerima IRIM i EXIT centru na pomoći pri realizaciji lige i svima koji su prepoznali važnost uvođenja automatike i programiranja u škole te su nas odlučili podržati na ovome projektu donirajući vrijedne nagrade. Jedva čekamo sljedeću školsku godinu i novu SPARKreators ligu! Za kraj, pogledajte kratki video.